Havaların yeterince soğumaması, gündüz ve gece arasındaki artmış sıcaklık farkları ve Covid pandemisinden çıkan bizlerin biraz rahat davranması sonucunda çok ciddi grip salgını ülkemizi olduğu kadar tüm dünyayı ciddi bir şekilde tehdit etmekte.
Grip ile nezle birbirinin yerine kullanılan ama oldukça farklı iki hastalıktır. Gribe üst solunum yollarını etkileyen virüslerin neden olmaktadır. Etkeni İnfluenza virüsüdür. Inffluenzanın A ve B tipleri hastalık oluştururken C insanlarda hastalık yapmaz. Bu nedenle tarama testlerinde sadece A ve B bakılmaktadır.
Grip virüsü çok hızlı yayılma potansiyeline sahip olup bazı yıllarda güçlenerek tüm dünyada tıpkı Covid gibi pandemiler oluşturabilmektedir. Bulaştırıcılık süresi şikâyetlerin başlamasından 1-2 gün önce başlayıp 7 güne kadar uzayabilir. Virüs en sık hastalıklı bireyin hava yolu ile yaydığı damlacık enfeksiyonu yolu ile ağız ve burundan, gözden ya da virüsün bulaştığı alana temas sonrası ağza elin götürülmesi, bardak, kaşık veya havlunun teması ile bulaşır. Temastan birkaç gün sonra şikâyetler başlar.
Nezle ise 100’den fazla virüs ile en sık da Rhinovirüs ile ortaya çıkar. Çok daha hafiftir. Boğaz ağrısı, hafif ateş ve burun akıntısı ile seyreden semptomları az olan bir hastalıktır. Grip is ağır seyreder. Ateş 38 C-39 C derece, baş ağrısı, genel vücut ağrısı, 2-3 hafta süren yorgunluk, halsizlik, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve sıklıkla öksürük vardır. Yaşlılarda, çocuklarda ve ek hastalığı olan hastalarda çok şiddetli olup ölümlere yol açabilir. Hastalık şikayetleri başladıktan 24-48 saat içinde hızlı antijen testi yapılarak pozitif ise antiviral ajan hekiminiz tarafından yazılabilir. Ateş, öksürük ve semptomlar ile tedavi edilir. Soğuk algınlığı veya diğer ismi ile Nezle için ise sadece semptom giderici kullanılır. Her iki hastalık için de antibiyotik kullanılmasının hiçbir faydası yoktur. Antibiyotik kullanımı daha normal boğaz florası yani faydalı mikroorganizmaları yok ederek hastalığın üzerine bakteriyel enfekisyonun oturmasına neden olur.
Lütfen doktorunuza danışmadan antibiyotik kullanmayın ve hekiminize antibiyotik konusunda ısrar etmeyin. Ne ilaç kullanırsanız kulanın hastalık 7-10 gün sürecektir. Hastalığı tedavi etmektense korunmak çok daha kolaydır. Pandemiden bu konuda deneyimliyiz aslında toplu alanlarda maske kullanılması, düzenli ellerin yıkanması, havlu, bardak, çatal kaşıkların ortak kullanılmaması, hastaların izole edilmesi hasta olmayı önler. Aşılar ağır hastalık geçirilmesini önler ve her yıl tekrar edilmelidir. Risk grubu olanların mutlaka aşılanmasını öneririm.
Herkese sağlıklı, mutlu ve bol yağışlı bir kış dilerim.