Cinsel işlev bozukluğu , bireyin veya çiftin cinsel aktiviteden memnuniyet duymasını engelleyen cinsel tepki döngüsünün herhangi bir aşamasında meydana gelen bir sorunu ifade eder . Cinsel tepki döngüsü geleneksel olarak heyecan, plato, orgazm ve çözülmeyi içerir.
Cinsel işlev bozukluğundan kim etkilenir?
Cinsel işlev bozukluğu, herhangi bir yaşı etkileyebilir, ancak 40 yaşın üzerindekilerde daha yaygındır, çünkü genellikle yaşlanma ile ilişkili sağlıktaki düşüşle ilişkilidir.
Cinsel işlev bozukluğunun belirtileri nelerdir?
Erkeklerde :
* Cinsel ilişki için uygun bir ereksiyon sağlanamaması veya sürdürülememesi ( erektil disfonksiyon )
* Yeterli cinsel uyarılmaya rağmen gecikmeli boşalma (geç boşalma)
* Boşalma zamanlamasını kontrol edememe (erken boşalma)
Kadınlarda :
* Orgazma ulaşılamaması
* İlişki öncesi ve sırasında yetersiz vajinal ıslanma
* Vajinal kasları cinsel ilişkiye izin verecek kadar gevşetememe ( vajinusmus)
Erkeklerde ve kadınlarda:
* Partnere ilgi ya da istek eksikliği
* Uyarılmamak
* Ağrılı cinsel ilişki
Cinsel işlev bozukluğuna ne sebep olur?
Fiziksel nedenler - Birçok fiziksel ve / veya tıbbi durum cinsel işlevde sorunlara neden olabilir. Bu koşullar arasında diyabet , kalp ve damar (kan damarı) hastalığı , nörolojik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, böbrek veya karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalıklar ve alkolizm ve uyuşturucu kullanımı sayılabilir . Ayrıca, bazı antidepresan ilaçlar da dahil olmak üzere bazı ilaçların yan etkileri cinsel işlevi etkileyebilir.
Psikolojik nedenler - Bunlar arasında işle ilgili stres ve kaygı, cinsel performansla ilgili endişe, evlilik veya ilişki sorunları, depresyon , suçluluk duygusu, beden imajı ile ilgili endişeler ve geçmiş cinsel travmanın etkileri bulunmaktadır.
Araştırmalar cinsel işlev bozukluğunun yaygın olduğunu öne sürerken, birçok insanın tartışmakta tereddüt ettiği bir konudur. Tedavi seçenekleri mevcut olduğundan, endişelerinizi eşinizle ve cinsel terapistinizle paylaşmak önemlidir.