Bir maçta Brezilya'ya üç gol atarsın, kral olursun. İtalyan Paolo Rossi böyle bir kraldı 1982 FIFA Dünya Kupası’da, o turnuvadaki her zaman futbol kalitesiyle hatırlanıyor - 1982 Dünya Kupası, Castrol Index’e göre 1966'dan 2006'ya kadar Dünya Kupaları’nda başarılı pas yüzdesi en yüksek (% 84).
Gollerin sayesinde milli takımın 44 yıl sonra Dünya Kupası galibi olursa, eğer 9 golle ülkenin Dünya Kupası'nda en çok gol atan üç oyuncusundan biriysen ve senden sonra milli takım Brezilya’yı yenemiyorsa, sen büyük futbolcusun.
İki Dünya Kupası'nda (1978, 1982) Yıldızlar Takımı’nda yer alıyorsansa, şöhretin şans eseri olamaz. Sonra tüm turnuva boyunca yedek kulübesinde oturmana rağmen (1986 Dünya Kupası, Carlo Ancelotti, Marco Tardelli gibi), bu başarını gölgelemez.
UEFA’nın 2004 yılındaki Altın Jübile’si için yapılan ve önceki elli yılda Avrupa'nın en iyi futbolçularını belirleyen çevrimiçi ankette Rossi, 250 oyuncu arasında 12. sırada yer alıyor ve bu taraftarların ona olan sevgisini gösteriyor.
Ama artık 2020'de France Football’un futbol tarihinin “Rüya Takımı” için adaylar listesinde yer alamıyor.
…Rossi, 1982'de Avrupa'nın en iyi futbolcusu olarak Ballon d'Or, yani Altın Top ödülünü kazandığında, anketteki 130 olası puanın 115'ini (% 88.46) almıştı. Jürinin 26 üyesinden sadece ikisi İtalyan golcüye oy vermemişlerdi. Koleksiyonumdan anketin sonuçlarını içeren 28 Aralık 1982 tarihli France Football dergisine baktığımda, Rossi'ye oy vermeyen İskoç gazeteci Alex Gordon'un sözlerine rastladım: "Paolo Rossi'nin Dünya Kupası'nda altı gol attığı için harika bir oyuncu olarak kabul edildiğimi biliyorum. Ama Dünya Kupası yılında bile yılda sadece üç maçta başarılı olmak, bence ne Ballon d'Or'u kazanmak ne de ankette ilk beşe girmek için yeterli değil."
Ne yapmalı, herkesin kendi gerçeği vardır.
Ama Rossi, başarısının temelini henüz 1970'lerin sonunda atmış ve bu, Avrupa'da Yılın Futbolcusu için mücadeledeki sonuçlara da yansımıştı: 1978'de 5.lik ve 1979'da 6.lık.
Sonra, Michel Platini, Zbigniew Boniek ve diğer yıldızlarla birlikte, futbol tarihinin en iyi takımlarından biri olarak kabul edilen 1980'lerin ilk yarısının Juventus’unda oynadı. Ve 1982-83 sezonunda 6 golle Şampiyon Kulüpler Kupası'nın en golcü oyuncusu oldu...
"Önce defans oyunçusu olmak gibi bir niyetim yoktu. 1982 Dünya Kupası'nda forvet Paolo Rossi'nin altı gol attığını izledikten sonra kim savunmada oynamak ister ki?"
2006 Dünya Kupası ve Ballon d'Or galibi İtalyan Fabio Cannavaro'nun bu sözleri, Rossi'nin forvet olarak gücünü gösteriyor.
Rossi kendisi şöyle söylerdi: "Gol, forvet için “cennetten bir nimettir”. Size yepyeni bir hayat veriyor."
Ayrıca benim de Rossi ile ilgili hikayem var. Okul yıllarında futbol oynadığımızda, çocukların bana Rossi dediklerini hatırlıyorum çünkü adım biraz benziyordu. Peki 1982'de Dünya Kupası maçlarını izledim mi? Hatırlamıyorum bile, o zamanlar çok çocuktum.
Şimdi futbol dünyası Paolo Rossi'ye veda ediyor. Onu canlı görmeyenler, fotoğraf ve videolardan sempatik gülümsemesiyle hatırlayacaklar...
Rasim Mövsümzade